Nettstedet er under konstruksjon!

fredet venjar

Den lille røde prikken på venstre side er huset vårt. Runetegnene som likner en R rundt oss er registrerte og fredede kulturminner og utgravingssteder (denne runen heter reið og står for å ri, reise på hesterygg, vogn/ kjerre, men den brukes altså som kartsymbol for automatisk fredede kulturminner). Vi har vært kjent med den grå plassen ytterst til høyre og de fleste på tunet, og selvfølgelig gravhaugen bak huset, men de 3 midt på jordet er nye. De har ganske morsom historie...

I 1992 presenterte boken "I pilegrimenes fotspor til Nidaros" av Eivind Luthen middelalderens pilegrimsveger i Norge. Boken inspirerte myndighetene til å merke de første norske pilegrimsvegene som ble gjenåpnet i 1997. I dag er det ca. 2500 km merkede pilegrimsveger i Norge.

 

De fleste pilegrimsvegene ender i Trondheim (tidligere Trondhjem), eller Nidaros som byen ble kalt i middelalderen. Her lå Hellig Olav i et sølvskrin frem til 1537. Hellig Olav falt i slaget på Stiklestad i 1030.

Pilegrimsvandringene til Trondheim var på sitt høyeste i tiden 1100-1300, og opphørte med reformasjonen i 1537. Skrinet med helgenen ble ødelagt samme år. I århundrene som fulgte gikk kunnskapen om pilegrimene stort sett tapt.

Den mest brukte pilegrimsvegen går fra Oslo nordover via Eidsvoll mot Hamar og følger Gudbrandsdalen videre til Trondheim. Denne ruten er ca. 650 km lang og det tar ca 30 dager å gjennomføre vandring på den.

Underkategorier

Tips og råd

Syrenivået i kaffegruten gjør at snegler holder seg unna. Så strø gruten over plenen og i bedet.

Kalender

Grønnkål

Hvitløk

Innlogging